Tänään on maanantai, 23. syyskuu 2019
KaTS Historia PDF Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Kajaanin tennisseura   
02.06.2009 18:56

Kajaanilainen tennis alkoi jo 1930-luvulla silloisen Kajaani Oy:n kentän liepeiltä Kauppakadun länsipäästä. Yhtiön kenttä oli vuosikymmenet kaupungin ainoa mitat täyttävä tennisareena. Kajaaniin muuttaneet yhtiön työntekijät pelasivat kentällä tennistä ja pian joukkoon tulivat myös paikalliset pojat.

 

Syyskuun 10. päivä 1959 kokoontui kaksikymmentäviisi tennisharrastajaa Kajaani Oy:n kerhontiloissa.Tuossa kokouksessa sosiaalipäällikkö Toivo Pentikäisen johdolla perustettiin Kajaanin Tennisseura. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi diplomi-insinööri Erkki Laurila. Johtokuntaan tulivat varapuheenjohtaja Usko Sinisalo, sihteeri rahastonhoitaja Pentti Mustonen sekä jäsenet Toivo Pentikäinen, Lauri Knuuti, Matti Tiitola ja Anja Katavisto. Myös 1960-luku alkoi Laurilan ja Sinisalon johdolla.

 

Alkuaikoina toiminta oli pientä, talvella ei juuri mitään koska käytössä oli vain yksi kenttä.KaTS:n toiminta piristyi, kun Heikin halli valmistui Kainuun Prikaatille. Lisäksi ahkerimmat pelasivat talvisin Vuokatin hallissa. Kajaanissa sisätennis oli mahdollista entisen Vuohengin lukion pienessä salissa, joka oli monien tenniskurssien pitopaikka. Lisäksi sisäkenttiä joissa talvisin päästiin pelaamaan ja myös kilpailemaan olivat Kajaanin ammattikoulun vanha ja uusi sali sekä rajavartioston Sali.

 

1970-luvun puolivälin tienoilla valmistui Vimpelinlaaksoon neljä asfaltti- ja kaksi massakenttää. Noiden kenttien myötä kesäpelaamisen ja kilpailujen järjestämismahdollisuudet paranivat oleellisesti. Pitkät olivat jonot torstaisin kun tennisvuorot seuraavalle viikolle varattiin.

 

Seuran talvikaudentoiminta monipuolistui ja lisääntyi nykyisiin mittasuhteisiin vuonna 1986 valmistuneen tennishallin myötä. Tuo hallihanke oli aloitettu jo syksyllä 1979, jolloin kaupungille jätettiin vuokra-anomus Vimpelin laaksossa sijaitsevasta tontista. Hallihanke kohtasi monia vaikeuksia ja vei päätöksen teosta seitsemän vuotta valmistumiseen.Nykyisin seuran käytössä on tennishallin kaksi sisäkenttää ja kaksi vihreää massakenttää. Tennishallin valmistuminen antoi lopultakin kilpapelaajille mahdollisuuden ympärivuotiseen harjoitteluun sopivissa olosuhteissa.

Parantuneiden harjoitusmahdollisuuksien myötä KaTS:n pelaajat ovat voittaneet useita Suomen mestaruuksia ja SM-mitaleita. Ensimmäiset Suomen mestaruudet tulivat vuonna 1990 jolloin 12-vuotiaat Hanna-Katri Aalto ja Lassi Ketola ottivat ikäluokkansa mestaruudet. Tuona vuonna alkoi mitaliputki joka on jatkunut 2000-luvulle saakka. Kesällä vuonna 1996 SM-kisoissa Kajaanin Tennisseura oli 12-18-vuotiaiden  Suomen paras seura ja koko vuoden SM-sijoitukset laskettuna maan kolmanneksi paras.

 

Kilpavalmennuksen lisäksi hallin valmistuminen antoi mahdollisuudet laajempaan tenniksen perus-opetukseen. Tenniskoulutoiminta alkoi noina aikoina, vuosittain siihen on osallistunut noin kahdeksankymmentä 7-18-vuotiasta junioria. Tenavatennistoiminta joka on tarkoitettu 3-6-vuotialle aloitettiin vuonna 2004. Mukana tenavatenniksessä on ollut vuosittain noin 30 osanottajaa.

Viimeksi päivitetty 02.06.2009 19:10
 

Yhteistyökumppanit

Kuvat